Ekenhuset byter till HVO100 i hela fordonsflottan

2021-10-29

Idag går Ekenhuset över till att bara tanka fossilfri HVO100 i alla sina över 100 dieselbilar. Förändringen mer än halverar företagets koldioxidavtryck.

– Vi kan inte vänta på klartecken från biltillverkarna. Från och med idag tankar vi HVO100 hela fordonsflottan, säger Thomas Håkanson, vd, Ekenhuset.

Ekenhuset har levererat hållbar hantverkskvalitet och service sedan 1968.

– Företagets strategiska mål är att verksamheten fortfarande ska ha nöjda kunder och stolta samarbetspartners om 200 år. Därför har ett aktivt hållbarhetsarbete alltid varit en central del av verksamheten, säger Thomas Håkanson, vd för Ekenhuset.

Som en del i företagets hållbarhetsarbete har Ekenhuset mätt de egna koldioxidutsläppen sedan 15 år tillbaka.

Ersätter med elbilar allt eftersom

– Det är tydligt när man tittar på siffrorna att våra egna fordon står för majoriteten för företagets koldioxidavtryck. Vi har därför påbörjat en utfasning av fordon med förbränningsmotor och ersätter dem med eldrivna fordon, säger Evelina Strandfeldt, KMA och hållbarhetsansvarig på Ekenhuset.

Övergången sker genom naturlig avgång. När det är dags att ersätta en bil ersätts den om möjligt med en 100 procent elbil eller en hybrid.

– Det viktiga arbetet med elektrifiering är påbörjat, men vi har fortfarande över 100 dieselbilar i vår fordonsflotta, med många mil kvar att rulla. Därför får beslutet att tanka HVO100 istället för diesel enorm effekt. Det är en snabb lösning som tar oss vidare i hållbarhetsarbetet i väntan på fler laddstolpar och ännu bättre utbud av eldrivna servicebilar, säger Evelina Strandfeldt.

Minskar från 2,6 till 1,1 ton koldioxid per år

För att kunna sätta upp mål och följa upp företagets utsläpp mäter Ekenhuset koldioxid per medarbetare. Förra året orsakade varje medarbetare 2,6 ton koldioxid genom sitt arbete, sett till hela bolaget.

– Den siffran räknar vi med att genom övergången till elbilar och tankning av HVO100 istället för diesel nu sänka till 1,1 ton per medarbetare, säger Evelina Strandfeldt.

– För oss som innovativt bygg- och serviceföretag med stort fokus på hållbarhet är klimatvinsten med förnybar diesel så stor att vi är beredda att ta det här steget, säger Thomas Håkanson.